Hvad kan jeg blive?

Går du lige nu og tænker over, hvad du kan blive, kan det være, du har brug for lidt inspiration til at finde svaret på lige netop det spørgsmål.

Hvad du kan blive, eller hvad du vil være, når du bliver stor, er nok nogle af de mest stillede spørgsmål. Og det er kun de færreste, der rent faktisk går rundt med et direkte svar. Hvis du er en af dem, der endnu ikke har fundet ud af, hvad du vil være, håber vi, at vi her kan hjælpe dig lidt på vej.

Erhvervsuddannelse

Du kan eksempelvis overveje at få dig en erhvervsuddannelse. Hvis du eksempelvis er glad for at komme ud at lave noget og bruge dine hænder, kan en erhvervsuddannelse være det helt rette valg for dig.

For at komme ind på grundforløbet er der sjældent mange andre krav end blot en almindelige afgangseksamen fra folkeskolen. Så har du den, er du allerede godt på vej til at komme ind på uddannelsen.

Der er flere forskellige kategorier, som du kan vælge en erhvervsuddannelse inden for. Der er som udgangspunkt fire hovedområder, som du kan søge en uddannelse inden for. Det er følgende:

  • Kontor, handel og forretning
  • Teknologi, byggeri og transport
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Omsorg, sundhed og pædagogik

Vær opmærksom på at dette er meget brede paraply-betegnelser, så vi anbefaler, at du går ind og tjekker op på, hvilke uddannelser der helt specifikt er at finde inden for hver eneste kategori.

Med erhvervsuddannelser er der typisk et grundforløb på et par måneder eller et halvt år, inden der venter en længere praktik/lærlingeperiode. Så du kommer relativt hurtigt ud og får noget praktisk erfaring med faget, når du har færdiggjort grundforløbet på skolen.

Universitetsuddannelse

Hvor erhvervsuddannelser er perfekte for dig, der ikke er den store fan af at sidde og læse i store tykke bøger dagen lang, er en universitetsuddannelse omvendt perfekt for bogormen. Er du skrap bogligt, kan det være det helt rette match for dig at komme ind på en længere videregående uddannelse.

Til at starte med skal du naturligvis have dig en gymnasial uddannelse. Det kan være en STX, HF, HHX eller HTX, alt afhængig hvad du er mest til. Alle fire uddannelser er under betegnelsen en gymnasial uddannelse.

Når du vælger en uddannelse, er det vigtigt at være opmærksom på eksempelvis valgfag, da du kan få brug for at vælge de rette valgfag, hvis du har en specifik videregående uddannelse i tankerne. Drømmer du eksempelvis om en uddannelse inden for handel eller teknologi, kan du godt regne med, at du skal have matematik på B-niveau for at kunne komme ind. Og går du eksempelvis på en HF, er det vigtigt, at du får valgt matematik på B-niveau på dit andet år, så du ikke skal bruge et halvt eller helt år på at bestå det fag efter din HF er slut.

Men dette kan du jo kun vælge ud fra, hvis du allerede, mens du går på dit studie, er klar over, hvad du gerne vil læse efter gymnasiet.

Få en uddannelse i militæret

Drømmer du om at få dig en anderledes og interessant uddannelse, og er der ikke nogle af de to forrige muligheder, der har vakt den store gnist i dig, kan det være, at militæret er det rette valg for dig.

Der er rigtig mange unge mennesker, der ender med at vælge at tage en uddannelse i militæret, og som bliver utroligt glade for det, fordi det er en meget anderledes måde at tage en uddannelse på en den traditionelle.

At tage en uddannelse i militæret er ikke ensbetydende med, at du skal uddannes som professionel soldat og udsendes i krig. Selvfølgelig er der mange af karrieremulighederne inden for militæret, der kan kræve, at du skal udstationeres, men det er langt fra alle sammen som soldat i Afghanistan eller Irak.

Du kan eksempelvis uddanne dig til flymekaniker, sprogofficer eller sergent i Beredskabsstyrelsen. Der er rigtig mange forskellige veje at gå inden for Forsvaret, og du kan blive meget klogere på fremtidsmulighederne, uddannelsen og alt det andet ved at klikke dig en tur ind på deres hjemmeside. Her er de også dygtige til at informere om, hvorvidt du som uddannet kan se frem til at blive udstationeret, hvordan lønnen er under og efter uddannelsen og meget andet.

Iværksætter

Det sidste punkt, som vi kommer til at vende i dag, er at blive iværksætter. At blive selvstændig. Din egen chef. Det er der mange, der dagligt går og drømmer om, men det er desværre de færreste, der rent faktisk får ført drømmen ud i livet.

Som selvstændig får du mulighed for at skabe din egen hverdag. Det giver en masse frihed, men det giver samtidig også en masse ansvar, da det i sidste ende er dig, der står som ansvarlig for din virksomhed.

Der er ingen rammer for, hvordan du kan blive iværksætter. Samtidig er der heller ingen uddannelse at tage. Du kan sagtens læse op på regler og selskabsformer på nettet, men din uddannelse består i at tage din idé fra papiret og ud i livet. Når du har gjort det, er du bestået som iværksætter.

Har du en idé til en forretning, en service, et produkt eller noget helt andet, som du tror på, og som du mener vil kunne klare sig ude i den virkelige verden, er det da bare med at springe ud i livet som selvstændig.

Hvad kan jeg blive? - Find inspiration her til din kommende uddannelse
Hvad kan jeg blive? – Find inspiration her til din kommende uddannelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.