Hvad er Halloween?

Efteråret tog for alvor fart, da september blev afløst af oktober. Vi kan se frem til en måned, hvor bladene fortsat vil falde af træerne, skoven vil vise sig i orange, gule og brændte farver og hvor vejret indgyder til indendørs hygge, i læ for regn og rusk.

 

Men oktober er også måneden, hvor man kan opleve uhyggelige græskarlamper og udklædte børn på rov efter slik og søde sager. Det er nemlig endnu engang blevet tid til Halloween. Traditionen med Halloween har i de seneste år fået godt fodfæste hos især danske børnefamilier, hvilket legetøjskæder og supermarkeder allerede har spottet. Men hvor kommer traditionen fra?

Hvad betyder Halloween?

Ordet Halloween er en sammentrækning af ordene ”all hallows eve”, der på dansk betyder allehelgensaften. Så selvom man tror, at Halloween-traditionen er forholdsvis ny i Danmark, så har den rødder i den danske såvel som kirkelige historie.

Allehelgensdag, den 1. november, blev indført som helligdag ca. år 610 af pave Bonifacius IV til minde om alle martyrer. I 731 henlagdes den til 1. november og er siden blevet fejret som en festdag for de helgener, der ikke har en speciel dag.

Dagen før allehelgensdag blev kaldt allehelgensaften. Ifølge folketroen var denne aften forbeholdt hekse, genfærd og mørkets magter, som kom frem for at håne de helgener, man fejrede dagen derpå.

Halloween er forbeholdt hekse, genfærd og mørkets magter
Halloween er forbeholdt hekse, genfærd og mørkets magter

Allehelgensdag og dermed også allehelgensaften, røg i glemmebogen da den blev afskaffet ved helligdagsreformen i 1770 og eksisterede frem til i dag kun i den kirkelige kalender.

Hvilken dato er Halloween?

Halloween falder altid d. 31. oktober. Datoen hænger altså nøje sammen med den historiske allehelgensaften. Folketroen om at allehelgensaften, Halloween, var en aften for det onde og okkulte, har man også bevaret, hvorfor man i dag klæder sig ud i mange forskelligartede kostumer, der alle har gru og uhygge til fælles.

Den moderne Halloween har altså historiske rødder, både i Danmark og i resten af den kristne verden og har i flere hundrede år været populær i især USA.

Hvorfor kom den moderne Halloween-tradition til Danmark?

Den amerikanske kulturimperialisme er blevet beskyldt for meget og kan til dels også beskyldes for Halloweens stigende popularitet i Danmark. Igennem amerikanske serier og film har især børn og unge lært begrebet at kende, og det er da også især hos den del af befolkningen, at Halloween dyrkes.

 

Den amerikanske Halloween begyndte yderligere at vinde popularitet i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige Halloween-arrangementer i Scala i København. I år 2000 begyndte legetøjskæden Fætter BR at sælge Halloween-udstyr, og i 2006 opnåede den gamle forlystelsespark i København for første gang dørene op for Halloween i Tivoli. Halloweentraditionen har gjort efterårsferien til Tivolis mest besøgte periode.

Hvad spiser man til Halloween?

Til Halloween er der tradition for, at udklædte børn stemmer dørklokker for at få slik. Trick and treet, eller slik og ballade som man siger i Danmark, kan bedst sammenlignes med fastelavnstraditionen, hvor man på tilsvarende måde spørger boller eller ballade?

Så slik er en naturlig del af den moderne Halloween. Skal man afholde Halloween fest, er der som sådan ingen faste retter man traditionelt serverer. Det vigtigste er, at man holder sig til uhygge-temaet.

Det er hyggeligt at udskære en græskarlampe. Brug fyldet til en græskar tærte eller suppe.
Det er hyggeligt at udskære en græskarlampe. Brug fyldet til en græskar tærte eller suppe.

Man kan finde mange opskrifter på mad, kager og drikke, som har fået et uhyggeligt tvist. Det kan eksempelvis være cupcakes formet som øjne, drinks der ligner heksebryg eller andre uhyggelige variationer.

 

Græskarlamper er til gengæld et fast inventar til Halloween. Græskaret udhules og der skæres huller som øjne og mund, gerne med et uhyggeligt udtryk. Man placerer til slut et lys inde i græskaret, så lyset kun skinner igennem græskarets ”ansigt”.

Man kan passende lave en græskarsuppe eller græskartærte, af den indmad man tager ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.