Hvor mange lande er der i verden?

Det er et fascinerende spørgsmål at stille sig selv, hvor mange lande der mon eksisterer i verden i dag. Tallet afhænger som bekendt af “øjnene som ser”, det vil sige hvordan man vælger at opgøre statistikken.

 

En metode, man typisk anvender i aviser og opgørelser i leksika online og offline, er at se på, hvor mange medlemmer FN rummer. Forenede Nationer er en verdensomspændende organisation af lande, der blev dannet efter Anden Verdenskrig for at undgå krig og fremme menneskerettigheder over hele verden.

FN - Forenede Nationer
FN – Forenede Nationer

Organisationen startede ud med kun 51 officielle lande, men har siden groet sig større til i alt 193 medlemmer. Det er dog ikke alle lande, som er medlem af FN, men stort set alle officielt godkendte nationer melder sig under fanerne før eller siden for at få politisk indflydelse og ditto anerkendelse.

I dag mener de fleste internationale meningsdannere og eksperter i geografi, at der er 195 eller 196 uafhængige nationer i verden – FN eller ej. Det kontroversielle element er her, om man f.eks. skal tælle Taiwan med eller ej.

 

Kommunistiske Kina anser Taiwan for at være en kinesisk provins, mens landet selv og mange andre nationer tæller det med som et selvstændigt land og nr. 196 i verden.

Nye lande

Tre af de seneste lande, som har opnået uafhængig status, er Sydsudan (2011), Montenegro (2006) og Kosovo (2008). Siden Berlinmuren faldt, og Sovjetunionen gik i opløsning, er der kommet 29 nye nationer til.

Kolonier og provinser tæller klart nok ikke med som officielle stater, hvorfor f.eks. Frankrig og Storbritanniens udenlandske territorier som sådan ikke er med i opgørelser. Australien og USA har også en del områder, som ikke er uafhængige lande på trods af deres måske fjerne beliggenhed.

 

Det er også værd at bemærke, at mange FN-medlemmer ikke anerkendes af hinanden som officielt land, så der er mange knuder i det tal, man kan komme frem til, uanset hvad. Vær derfor opmærksom på metoderne til udregning, når du skal finde frem til antallet og anvende det i en skoleopgave eller lignende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.