Hvad er twitter?

Twitter er et socialt netværk eller et mikro-blogging netværk med mere end 500 millioner brugere i hele verden. Ordet ”twitter” henviser til en fugls kvidren og netværkets betydning i dag passer meget godt med talemåden, hvor vi siger, at vi har ”hørt en lille fugl synge” om et eller andet. Twitter er nemlig ideelt til ”breaking news”, da nyheder kan rapporteres hurtigere her end gennem de gængse nyhedsmedier.

Twitter
Twitter

Twitter består af statusopdateringer, kaldet tweets, på max. 140 tegn. På Twitter kan man poste sine egne tweets og læse andres. Når man poster et tweet bliver dette vist på ens brugerprofil og så kan ens følgere læse det. Man abonnerer på andres tweets ved at følge dem.

På computer, mobil og tablet

Man kan både bruge Twitter på computeren (twitter.com) og på mobil eller tablet med en app. Tweetsene kan sendes via twitter.com eller SMS, men kan også læses som RSS-feed. Hovedparten bruger Twitter på mobile enheder, hvilket stemmer godt overens med, at platformen bruges til korte, hurtige opdateringer og rapporterer fra begivenheder i realtid.

 

# (hashtags)

Det er muligt at fremhæve særlige emner ved at gøre dem til tags – eller nøgleord. Det gør man ved at sætte et # (hashtag) foran et ord. Når et ord er markeret som et tag, bliver det til et link. Når man klikker på det, vil man få vist andre tweets med det samme tag/nøgleord. På den måde kan man gruppere tweets i emner og læse, hvad andre har skrevet om det.

Det er i øvrigt meget skægt at nævne, at det velkendte hashtag, som man bruger til at lave tags på Twitter, først fik sin debut i august 2007.

@ og retweets

Tweets er som udgangspunkt offentlige. Hvis man vil skrive en personlig hilsen til en anden bruger, kræver det, at du følger denne bruger og at han/hun følger dig. Man kan bruge tegnet @, hvis man vil omtale eller henvende sig til en bestemt bruger.

Det er også muligt at poste andre brugeres tweets via Twitter. Det kaldes at retweete.

 

Historien om Twitter

Twitter blev grundlagt i marts 2006 i San Fransisco og åbnet for offentligheden i juli samme år. Ideen opstod på et forretningsudviklingsmøde med bestyrelsen i podcastfirmaet Odeo. Den unge bachelorstuderende Jack Dorsey foreslog, at man kunne lave en tjeneste, der ved hjælp af den velkendte SMS-service kunne gøre en i stand til at kommunikere med en mindre gruppe. Dorsey publicerede verdens første tweet den 21. marts 2006, der lød: “just setting up my twttr” (på dansk: “Er ved at sætte min twttr op”).

Voksende netværk

Twitter har oplevet en massiv vækst siden lanceringen i 2006. Det tog tre år, to måneder og én dag før den første milliard tweets var blevet sendt via Twitter. I dag bliver det antal sendt på 48 timer.

 

Brugen af Twitter topper, når der foregår større begivenheder. Der er eksempelvis blevet sat rekorder ved VM i fodbold, Super Bowl og Michael Jacksons død. En gennemsnitlig bruger har 208 følgere og bruger 170 minutter på tjenesten hver måned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.