Hvad betyder swag?

De unge i Danmark har brugt det længe, og du har måske også hørt det, men hvad er det egentlig der menes når folk siger swag?

Hvad betyder swag?
Hvad betyder swag?

Slangordet har opnået en kraftig udbredelse i Danmark, hvor det især hos unge mennesker bliver brugt i samme grad som LOL og andre importerede slangord. Det vides ikke, hvornår det præcist blev introduceret herhjemme, men det kan muligvis hænge sammen med hipster-bølgen, som ramte landet for godt 10 år siden.

At være swag

Swag anvendes som reglen som et adjektiv, altså et tillægsord. Swag refererer til alt fra tøjstil, udstråling og opførelse, som beskrives som swag hvis det er positivt. Eksempelvis: ”Din trøje er swag” eller ”du er swag”.

 

Afhængig af hvordan man opfatter swag og hvem og hvornår det bruges, kan man argumentere for at swag er et superlativ. Et superlativ stærkt rosende ord, som grammatisk beskrives som adjektivers tredje gradbøjnings form, eksempelvis bedst (god, bedre, bedst).

Swag kan naturligvis bøjes som swag, mere swag, mest swag, men når der her argumenteres for ligheden med et superlativ, er det som enkeltstående ord, der lader til, i den retoriske måde det bliver anvendt på, at være det ypperste kompliment: Man bliver ikke bedre end swag hos de unge mennesker.

Ordets oprindelse

Der er mange teorier om, hvor swag kommer fra, og hvor det har sin oprindelse. De to mest populære teorier er, at det er en gammel skotsk talemåde, der er blevet modificeret, og den anden er at swag er et slangord, der er opstået i det homoseksuelle miljø i USA.

 

Den skotske teori sætter ordet swag i forbindelse med det skotske ord swagger. Den måde som mange skotter angiveligt gik på, var med en svajende bevægelse. Denne gangart, eller udstråling, blev kaldt swagger, som så siden hen er blevet forkortet til swag. Denne teori passer fint overens med swags moderne betydning som udstrålingsbeskrivende adjektiv.

Teorien om at swag er opstået i det homoseksuelle miljø, har afsæt i 1960ernes forbud og fordomme overfor det homoseksuelle mindretal i USA. Her brugtes swag i det homoseksuelle miljø som en forkortelse af ordene Secretly We Are Gays (i al hemmelighed er vi homoseksuelle).

Der er ingen af ophavsteorierne der direkte er forkerte, og swag har derfor flere oprindelser til den moderne form ordet har fået i dag.

Et ord med mange betydninger

Swag er som beskrevet i sin moderne form et adjektiv. Men ordet har også mange andre betydninger, som ligger langt fra slangudgaven.

Der findes en dansk restaurant, som bruger ordet som en forkortelse for Simply wine and gastronomy.

 

Swag bruges også som en forkortelse i den filippinske flåde, hvor det står for Special Warfare Group, som er en af flådens eliteenheder.

Swag er også navnet på et rockalbum fra 2002, der er skrevet af den tidligere Guns N’  Roses guitarist Gilby Clarke, og lægger også navn til et cigarmærke fra firmaet Boutique Blends Cigars.

Swag optræder også som slangord med en anden betydning, nemlig som forkortelsen for Scientific Wild-Ass Guess, der betyder et svar eller gæt foretaget ud fra egne erfaringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.