Hvem opfandt telefonen?

Den 14. februar 1876 søgte den skotsk-amerikanske opfinder Alexander Graham Bell om patent på verdens første telefon. Med patentet på telefonen sikrede Graham Bell sig en plads i verdenshistorien som opfinderen af en af de mest skelsættende elektroniske redskaber i menneskets historie. Knap 150 år efter kom det dog frem, at det slet ikke var Alexander Graham Bell, der var den første til at opfinde telefonen.

Telefonens opfinder udødeliggjort

I næsten 150 år stod Alexander Graham Bell som opfinderen af telefonen. Selvom der var en person, der flere år før Bell havde udviklet den første telefon, er det Bell der er blevet udødeliggjort for sin indsats.

Alexander Graham Bel
Alexander Graham Bel

I Bells telefonselskab arbejdede man i den sidste halvdel af 1800-tallet målrettet med at forbedre telefonen. Ingeniørerne i selskabet arbejdede med en transmissionsenhed til beregning af forholdet mellem effektniveauer. Efter Bells død blev enheden kaldt en bel for at hylde den kendte opfinder. I dag kender vi bedst enheden som en decibel, der er en tiendedel af en bel.

Den engelske rockgruppe Sweet, der havde en lang række hits i 1970erne, var yderligere med til at udødeliggøre Graham Bell med sangen Alexander Graham Bell.

Telefonens rigtige opfinder

I 2002 blev det slået fast, at Alexander Graham Bell ikke opfandt telefonen. Det gjorde til gengæld den Italienske opfinder Antonio Meucci, der i 2002 med mere end 150 års forsinkelse blev anerkendt for sin indsats og bidrag til udviklingen af telefonen.

Antonio Meucci
Antonio Meucci

Meucci havde siden starten af 1860erne arbejdet på et system, som han kaldte teletrophone. Han tog patent på systemet i 1871, fem år før Alexander Graham Bell, men fik ikke fornyet patentet efter fem år, formentligt fordi han talte dårligt engelsk og ikke var klar over, det var nødvendigt. På den måde mistede Meucci muligheden for at blive anerkendt i sin samtid.

Den første mobiltelefon

Den 3. april 1973 tog Martin Cooper sin Motorola DynaTAC og ringede til sin rival på AT&T, for at høre om hvordan opkaldskvaliteten egentlig var. Det var første gang, den moderne mobiltelefon var i brug.

Mobilen vejede næsten et kilo og blev kaldt for murstenen. Mobilen slog først rigtigt igennem på markedet 10 år efter. I dag kender vi den især fra yuppien Gordon Gekko, der bruger en Motorola DynaTAC i filmen Wall Street.

Det var sikkert ikke en tilfældighed, at filmfolkene besluttede, at den styrtende rige Gordon Gekko, som blev spillet til en Oscar af Michael Douglas, skulle have en Motorola DynaTAC. Prisen var nemlig svimlende høj.

Hvis man i dag forarges over, at man betaler i omegnen af 6.000 kr. for en iPhone eller smartphone, så hører man ikke til dem der ville have købt en Motorola DynaTac i start firserne.

Prisen var dengang 4.000 dollar, hvilket i 2014 priser svarer til 52.000 kr.
Og den kunne altså kun ringe…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.