Internettet er en af de opfindelser, som har betydet meget for den måde vi lever på i dag. Med et enkelt klik har man i dag adgang til et hav af informationer og muligheder.
Man kan handle ind, dele informationer, afvikle videosamtaler og meget mere på internettet. Nogle af verdens største virksomheder, som eksempelvis Facebook og Google, er skabt på baggrund af internettets muligheder. Men hvordan startede det hele?
Grundstenen til internettet blev lagt i det amerikanske forsvar
Internettets historie tager sin begyndelse i 1960erne, da det amerikanske forsvar etablerede Arpanettet. Ideen var, at man kunne sikre vigtige informationer og data ved ikke at samle dem på en harddisk, men på flere computere.
Ved at placere informationer på flere harddiske og lade de harddiske snakke sammen via Arpanettet sikrede man, at data ikke kunne fjernes eller ødelægges på en gang.
Internettet var altså tænkt som et decentralt computernetværk. Efterhånden blev en del forskningsinstitutter koblet på nettet, først militære institutioner inden for efterretning og våbenindustrien, og senere civile institutioner og universiteter. I 1981 var 213 computere på forskellige universiteter bundet sammen på Internettet. Ti år efter var tallet mere end 300.000.
Kan man pege på en enkelt opfinder?
Det er svært at pege på en person, som opfandt Internettet. Præsident Obama har offentligt sagt at det var den amerikanske stat der opfandt nettet, i mens andre mener at der også er private virksomheder, som kan tilskrives opfindelsen af nettet.
Man kan derfor bedre tale om, at Internettet har haft en række hovedpersoner. En af dem er Vint Cerf.
Internettets fødselsdag
Vint Cerf kaldes også det moderne Internets gudfar. Vint Cerf, der i dag er Vice president og chief internet evangelist hos Google, var del af det team, der i 1970erme og starten af 1980erne udviklede en ny protokol, der specifikt blev designet til at understøtte forbindelser mellem forskellige pakkekoblede datanet.
Den 1. Januar 1983 gik USAs forsvarsministeriums netværk, Arpanet, fra den ældre protokol Network Control Program (NCP) over til Cerfs nye protokol, den såkaldte Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP).
Den nye protokol skabte grundlaget for det moderne internet og er stadig i brug den dag i dag.
Word Wide Web
Mange tror fejlagtigt, at World Wide Web (WWW) er det samme som internettet. WWW er blot et program, der kører ovenpå internet, og som giver os mulighed for at opleve tekst, lyd, billeder og video i en webbrowser.
Ideen til WWW opstod på forskningscenteret CERN i Schweiz. Man ønskede at skabe associative referencer mellem dokumenter på nettet, det vi i dag kender som links.
Softwaren bag WWW blev færdiggjort i 1990 og lanceret i 1991. I 1993 blev WWW gjort gratis af CERN, og internettet blev dermed meget mere tilgængeligt for almindelige mennesker, der nu kunne få indholdet på forskellige websites at se i en brugervenlig browser.
Internettet før, nu og i fremtiden
Der er ingen tvivl om, at internettet er kommet for at blive. I dag er det svært at forestille os en verden uden, og vi har måske endda også fortrængt lyden af et modem der ringer op og langsomme internetforbindelser, når vi i dag tager vores smartphone op af lommen, og med et har adgang til hele verden via 3- og 4G-nettet.
Man kan til stadighed grine af de eksperter og medier, der i midthalvfemserne kaldte internettet for en døgnflue, og ikke mente det ville vinde indpas i den brede befolkning. Internettet var for de få, sagde man dengang.
De fleste kan huske, da den store IT-boble sprang omkring årtusindeskiftet. IT- og internetbaserede dot.com virksomheder faldt på stribe, som følge af for høje forventninger og urealistiske vurderinger.
Der er ingen tvivl om, at internettet har ændret vores måde at leve livet på markant, og det vil nettet blive ved med i fremtiden, spår mange eksperter.
Flere af vores dagligdags gøremål vil så at sige gå online, og stort set al vores elektronik, vil på et tidspunkt kunne snakke sammen på en måde som vi ikke har set før. Der vil også komme mange flere brugere på internettet i fremtiden. I dag er der knap 2 mia. internetbrugere, og man mener det tal vil stige til 5 mia. i 2020.
Selvom der ikke er et entydigt svar på hvem der opfandt internettet, så kan man med sindsro sige, at internettet er den største opfindelse i det 20. århundrede.