Hvilken hund passer til mig

Hunde er som mennesker forskellige, men man kan alligevel godt spore sig ind på, hvilken race der vil passe bedst til de behov og ønsker man har, når familien skal have et nyt firbenet medlem.

 

Ja, hvilken race skal man vælge? Der er mange overvejelse man bør gøre sig, inden man anskaffer sig sin første hund.

Golden Retriever hvalp
Golden Retriever hvalp

Bor man i lejlighed eller hus, hvor tit og hvor længe vil man lufte hunden og skal hunden være familiehund eller brugshund. Har man først gjort sig disse overvejelser, kan man bedre spore sig frem til hvilken hunderace der vil passe bedst ind i ens liv.

Bor man eksempelvis i lejlighed, kan man fristes til at tro at det vil være mest fornuftigt at anskaffe sig en lille hund. Det er dog ikke nødvendigvis en god ide, da mange af de små hunderacer kan udvise et stort temperament, og til stor frustration for en selv og ikke mindst naboerne gør meget. Ikke sagt, at man ikke kan have små hunderacer i en lejlighed, men det kræver en vis indsigt i hundepsykologi.

Selskabshunde er ikke taskehunde

De små hunderacer, eller selskabsracer som de også kaldes, er umådeligt populære i Danmark. Ser man på listen over de 10 mest populære hunderacer i Danmark, er der to selskabsracer i top 5. Lige så søde og gemytlige disse små racer kan være, lige så irriterende og temperamentsfulde kan de små ”tæppetissere” være hvis ikke de bliver opdraget ordentligt.

Chihuahua og fransk bulldog
Chihuahua og fransk bulldog

En hvis Paris Hilton har gjort den mexicanske chihuahua til den ultimative pigehund, men uheldigvis også til en taskehund. Det er en udpræget misforståelse, at en hund hører til i håndtasken, medmindre den af uransagelige årsager ikke er i stand til at gå.

 

Hunde skal ikke behandles som mennesker

Behandler man de små hunde som små mennesker, der triumfere fra designertaskens åbning som dyrerigets svar på en slyngveninde, så risikere man at hunden vil opfatte sig selv som ligeværdig med sin ejer. Hvorfor er det skidt kan man spørge, og det er her hundepsykologien kommer ind i billedet.

Hunde skal ikke behandles som mennesker
Hunde skal ikke behandles som mennesker

Hunden er menneskets bedste ven siger man, men det kræver at rollerne som hundeejer og hund er klart fordelt. En hund der ser sig selv som ligeværdig med sin ejer, vil i sagens natur ikke adlyde de kommandoer ejeren giver, og så får man en hysterisk og konstant gøende tæppetisser i entreen.

Hvilken hund skal man vælge

I den digitale tidsalder kommer det nok ikke som en overraskelse, at der på flere hjemmesider findes test og søgemaskiner, der efter sigende skulle kunne afkode hvilken hund der passer til hvilken familie/ejer.

Ingen af disse hjemmesider er fuldkomne, men kan alligevel bruges til nogenlunde at skyde sig ind på, hvilken type hund, man skal kigge efter. Mange steder på nettet kan man også finde forummer og foreninger på de mest populære hunderacer i Danmark, der gerne dele ud af sin viden og ekspertise, til kommende hundeejere.

 

Det bedste råd, man ifølge Dansk Kennel Klub kan tage til sig, er at fokusere lige så meget på sig selv inden man anskaffer sig en hund, som man fokuserer på valg af race.

Der findes mange hunderacer at vælge imellem
Der findes mange hunderacer at vælge imellem

Generelt er man ifølge Dansk Kennel Klub tilbøjelig til at overvurdere sin egen evne som hundeejer. Man har ikke helt så megen tid eller helt så store evner som hundeopdrager som man måske troede. Mange vælger endda hund efter hvordan de gerne selv vil opfattes: ”Jeg er selvstændig og livlig, så det skal min hund også være.”

Man skal dog i højere grad fokusere på, hvilken hund man vil kunne opdrage og passe korrekt. I forlængelse heraf kan det ofte være fornuftigt, især for nye hundeejere, at vælge en race det ikke er for stor en mundfuld at “arbejde” med.

Læs her mere om hvad det koster at have hund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.