Hvornår går solen ned?

Der er 2 ting der afgør hvornår solen går ned, samt hvornår står solen op. Disse 2 ting er din placering, samt dato.

Solopgangen forekommer altså ikke på præcis samme tidspunkt i Skagen og i København. Desuden er dagene i Danmark væsentligt længere om sommeren end om vinteren. Dermed finder solopgangen tidligere sted, og solnedgangen senere sted om sommeren. Forklaringen på dette kommer længere nede i artiklen.

En flot solopgang
En flot solopgang

Solen går ikke lige hurtigt op og ned

Pga. jordens krumning, så ser man solen fra forskellige vinkler alt efter hvor man befinder sig på jorden. Er man ved ækvator, så står solen mere direkte på. Det betyder at solen går direkte ned. Derfor tager det kun ca. 30 min fra fuldt dagslys til fuldt mørke. I Danmark er vi vant til at både solopgang og solnedgang tager væsentligt længere tid end 30 min. Jo længere vi kommer fra ækvator, jo længere tid tager solopgangen og solnedgangen. Kommer du helt tæt på polerne, så kan du opleve lange perioder, på flere måneder, hvor solen aldrig går helt ned. Solen bevæger sig fortsat op og ned, men pga. jordens vinkel ift. solen, så når solen ikke at gå helt ned, før jorden er drejet så meget, at solen igen er på vej op. Derfor kan der gå flere måneder helt uden en solnedgang.

Dagene er ikke lige lange

Som skrevet herover, så er det jordens vinkel på solen der afgør hvor hurtigt en solnedgang tager. Det er nøjagtigt samme årsag der afgør hvor lange vores dage er. Ved ækvator er dagene lige lange hele året rundt. I Danmark er der ca. 10,5 timers forskel på den længste og den korteste dag i året. Den længste dag er som regel den 21/6 imens den korteste dag er den 21/12.

Solopgang set fra rummet
Solopgang set fra rummet

Solhverv

Solhverv er det præcise tidspunkt hvor ækvator er længst væk fra solen. Dette sker 2 gange per år. Når solen er længst nord for ækvator, så kalder vi det i Danmark (og resten af den nordlige halvkugle) for sommersolhverv. Når solen er længst syd for ækvator, så kalder vi det for vintersolhverv. Dette hænger naturligvis sammen med den længste dag og den korteste dag, som beskrevet herover. Det er dog ikke det præcise samme tidspunkt hvert år, at vi har sommersolhverv og vintersolhverv. I 2015 er der sommersolhverv præcis kl. 18:38 den 21/6. I 2016 er det kl. 00:34 den 21/6. Går vi frem til 2020, så er det ikke længere den 21/6, men i stedet kl. 23:44 den 20/6.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.