Hvor mange stater er der i USA?

Vil man vide hvor mange stater der er i USA, kan man blot kigge på det amerikanske flag. Stjernerne i det blå felt i øverste højre hjørne afslører nemlig, hvor mange stater der er. Derfor har flaget også skiftet udseende mange gange i historien, da man for hver ny stat der er blevet indlemmet i de forenede stater, har tilført flaget en ny stjerne.

Stars and Stripes

Det amerikanske flag kaldes i daglig tale for Stars and Stripes eller The Old Glory.

 

De 13 rød og hvide striber, der løber på tværs af flaget, symboliserer de oprindelige 13 kolonier, der blev til de første stater.

Stars and Stripes
Stars and Stripes

Den første version af Stars and Stripes stammer fra 1777 og har kun 13 stjerner for de 13 stater, der besluttede sig for at samle sig under et flag og løsrive sig fra kolonimagten England. I 1777 var Amerika på randen af en revolution. Der var en stigende utilfredshed i den amerikanske befolkning, over at man skulle betale skatter til England.

Den amerikanske uafhængighedskrig

England var datidens supermagt, og kontrollerede størstedelen af det, vi i dag kender som USA. Som koloni under den engelske krone var den amerikanske befolkning pålagt at betale skat til England. For den menige amerikaner var det svært at finde fornuft i, at man skulle betale til en konge på den anden side af Atlanten, og til krige som man ikke selv var med i, som foregik flere tusinde kilometer væk.

 

Den stigende urolighed førte til en egentlig revolution, da de 13 stater erklærede sig selv uafhængige af England i Philadelphia i 1776. Den amerikanske uafhængighedskrig rasede frem til 1783, og udviklede sig løbende til en global konflikt, hvor flere europæiske lande deltog.

Amerika kunne i 1783 hylde sig selv som sejrherre, og de forenede amerikanske stater var en realitet.

Fra 13 til 50 stjerner

Der er i dag 50 stater i USA, og derfor er der naturligvis også 50 stjerner i flaget.

Det nuværende flag har været i brug siden 1960, hvor Hawaii og Alaska blev en del af de forenede stater.

Det nuværende flag har været i brug i 54 år, hvilket gør det til længst anvendte amerikanske flag. Før var det flaget fra 1912, der havde rekorden. Det havde 48 stjerner og blev taget i brug, da Arizona og New Mexico trådte ind i de forenede stater.

De 50 stater i USA
De 50 stater i USA

Mange af de amerikanske flag har kun været brugt i meget korte perioder. Især i midten af 1800-tallet kom der løbende nye stater til, hvorfor man med få års mellemrum måtte skifte flaget ud med et nyt flag med flere stjerner.

De største stater i USA

Med sine 50 stater er USA det tredjestørste land i verden målt på areal.

Den absolut største stat i USA er Alaska, der med et areal på 1.717.855 km2 er over dobbelt så stor som nummer to på listen, Texas. Alaska består primært af store uberørte naturområder og bjerglandskaber, hvorfor befolkningstallet heller ikke matcher statens størrelse. Der bor nemlig kun i omegnen af 740.000 mennesker i Alaska.

 

Den mest folkerige stat i USA er Californien, der med sine 38 millioner indbyggere topper listen foran Texas og New York.

Mange tror fejlagtigt, at New York er hovedstaden i delstaten New York, men det er ikke tilfældet. Hovedstaden hedder nemlig Albany, en lille by med knap 100.000 indbyggere. For at undgå forvirring mellem staten New York og byen New York, vil man opleve, at byen bliver refereret til som New York City.

Times Square i New York City
Times Square i New York City

En tilsvarende misforståelse kan opstå med staten Washington og byen Washington. Selvom man skulle tro det, så har de to steder ikke meget tilfælles, andet end de begge er opkaldt efter USAs første præsident George Washington.

Staten Washington ligger ved den amerikanske vestkyst, helt oppe ved grænsen til Canada. Byen Washington DC ligger i Baltimore området mellem de to stater Maryland og Virginia. Washington DC er samtidigt hovedstad i USA.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.