Hvordan virker en mikrobølgeovn?

Mikrobølgeovnen er en trofast medhjælper i de fleste køkkener. Både når der skal varmes rester efter gårsdagens aftensmad, poppes popcorn til filmhyggen eller endda tilberedes et måltid helt fra bunden.

Hvordan virker en mikrobølgeovn? Find svaret i denne artikel.
Hvordan virker en mikrobølgeovn? Find svaret i denne artikel.

Men hvordan virker en mikrobølgeovn egentlig? Og hvorfor må man ikke putte sølvpapir i mikroovnen? Det kan du finde svar på her.

Hvad er mikrobølger?

For at forstå, hvordan en mikrobølgeovn virker, er man nødt til at vide lidt om mikrobølger.

Mikrobølger er elektromagnetisk stråling, som hverken kan ses, høres eller lugtes. De benyttes i en række forskellige apparater og heriblandt naturligvis mikrobølgeovnen. De anvendes dog også til radarteknologi og i forbindelse med trådløs kommunikation.

Bølgelængden er mellem 1 millimeter og 10 meter, hvilket bølgelængdemæssigt placerer mikrobølger mellem infrarødt lys og radiobølger.

Sådan virker mikrobølgeovnen

For at mikrobølgeovnen skal kunne virke, skal der først produceres mikrobølger. Disse skabes ved, at en særlig generator i selve ovnen danner elektroner, som ved hjælp af magnetkraft sættes i cirkulation.

Herved opstår der – ganske enkelt på grund af de fysiske love – elektromagnetisk stråling. Eller sagt på en anden måde: Mikrobølger.

Ovnens opbygning sørger herefter for, at mikrobølgerne fordeles i hele ovnen ved hjælp af reflekterende metalplader og en propel.

Sådan varmer mikrobølger maden op

Mikrobølgerne kan sætte molekyler i bevægelse – og når disse bevæger sig op ad hinanden, opstår der varme. Ligesom når man gnider to hænder mod hinanden. Det er på den måde, maden i mikrobølgeovnen bliver varmet op.

Forskellige bølgelængder påvirker forskellige typer af molekyler – og vand, kulhydrater og fedt påvirkes ved en bølgelængde på 12 centimeter, hvilket svarer til 2,5 gigahertz. Det er netop denne frekvens strålingen i en mikrobølgeovn befinder sig på.

Jo mere vand, kulhydrat og fedt en fødevare indeholder, jo mere påvirkes den af mikrobølgerne og jo hurtigere vil den derfor også kunne varmes op.

Læg aldrig metal i din mikrobølgeovn

Det kan lyde selvmodsigende, at man ikke må lægge metal i sin mikrobølgeovn, eftersom ovnrummet allerede indeholder dele af metal, som benyttes til refleksion af mikrobølgerne.

Yderlige metal i ovnrummet kan dog resultere i enten overophedning af det pågældende stykke metal og som følge deraf gnistdannelse eller decideret brand. Årsagen er, at metallet påvirkes af mikrobølgerne på en måde, så der opstår elektriske strømme heri. Disse kan resultere i gnister og i værste fald antændelse af enten metallet selv eller elementer i ovnrummet.

Er din mikrobølgeovn gået i stykker, kan du finde en ny her. Men husk det gode råd fremadrettet, så din næste mikroovn får et længere liv.

Det må du heller ikke sætte i mikrobølgeovnen

  • Plastikbeholdere, der ikke er beregnet til brug i mikrobølgeovn. Det ødelægger ikke selve ovnen, men plastikken kan afgive stoffer til madvarer, som er sundhedsskadelige.
  • Almindelig husholdningsfilm, da dette vil smelte ved de høje temperaturer. Benyt i stedet særlig mikrobølgeovnsfilm.
  • Tallerkener og skåle af melamin tåler heller ikke opvarmning i mikroovn og kan ligeledes frigive uhensigtsmæssige stoffer til maden, når det varmes op.
  • Smør sprutter meget, når det smeltes i mikrobølgeovnen. Du kan dog sagtens opvarme det, men kun ganske kort – og altid i en skål med høje sider, så det kan tildækkes med et stykke køkkenrulle. Derved opfanges fedtstænkene og en større rengøring kan undgås.