Hvilken planet er tættest på Jorden?

Det korte svar på dette spørgsmål er: “Venus”. Der er dog ingen fast afstand mellem Jorden og Venus, da de begge kredser i forskellige baner omkring solen. Af samme grund vil Venus ikke altid være den planet der er tættest på jorden. Til tider er Mars tættere på Jorden.

Planeter i solsystemet
Planeter i solsystemet

Jorden er nr. 3 i rækken af planeter der kredser rundt om solen. Nr 2 i rækken er Venus og nr 4 i rækken er Mars. Sætter man planeterne på række, så er Jorden altså klemt ind i mellem Venus og Mars. Planeterne kredser i elipse formede baner rundt om Solen, og derfor varierer afstanden til Solen.

 

Tager man den gennemsnitlige afstand til Solen, så er der 108,2 mio km til Solen fra Venus. Der er 149,6 mio km til Solen fra Jorden. Der er 227,9 mio km til Solen fra Mars. Hvis planeterne stod på række ville der være 41,4 mio km mellem Venus og Jorden, samt 78,3 mio km mellem Mars og Jorden. Ud fra dette kan man mene at Venus er den planet der er tættest på jorden. Det vil dog aldrig ske at planeterne står på linje, som vist på ovenstående billede. Derfor vil der næsten altid være langt større afstand mellem planeterne end i ovenstående regnestykke.

 

Selvom alle 8 planeter i vores solsystem aldrig vil være placeret på en lige linje fra Solen, så kan det godt ske at 2 planeter passerer hinanden i en lige linje fra Solen. Dette skete bl.a. 6. juni 2012 hvor vi havde en Venuspassage. Her var det muligt i ca. 6 timer at se en lille sort plet oppe på Solen. Denne sorte plet skyldtes at Venus skyggede for Solen, da den passerede forbi. 2 Venuspassager sker med 8 års mellemrum, hvorefter der går 105,5 år inden næste Venuspassage. Da vi havde Venuspassage den 8. juni 2004, samt 6. juni 2012, så skal vi helt frem til 11. december 2117 inden næste Venuspassage.

De 8 planeter i solsystemet, samt dværgplaneten Pluto
De 8 planeter i solsystemet, samt dværgplaneten Pluto

Vores solsystem består af 8 planeter, samt dværgplaneten Pluto. Før 2006 blev Pluto ligeledes klassificeret som en planet, men den 24. august 2006 vedtog den Internationale Astronomiske Union at Pluto i stedet skulle klassificeres som en dværgplanet. Solsystemet har 4 indre planeter kaldet Merkur, Venus, Jorden og Mars. Derefter kommer der et asteroidebælte. Efter asteroidebæltet kommer 4 ydre planeter kaldet Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.