Hvordan laver man et essay?

Et essay forsøger at finde en sandhed, forfatteren ikke kender. Igennem essayet følger man forfatterens argumentation for og imod forskellige svar på den sandhed, essayet forsøger at finde.

 

Et essay er et videnskabeligt dokument, hvor forfatteren fremlægger og reflekterer for og imod en række argumenter om et givet emne med det mål at finde den sandhed, der er mest rigtig ifølge forfatterens og de forelæggende kilders argumentation.

Hvordan laver man et essay?
Hvordan laver man et essay?

Skrivemæssigt er du ikke nær så fastlåst, som i mange andre videnskabelige dokumentformater, men selvom sproget ikke behøver at være højtideligt og fyldt med fine fremmedord, er der ikke noget slapt over et godt essay.

Et gode essay præsenterer, undersøger, perspektiverer og reflekterer over et emne på en saglig og velbegrundet måde. Det holder fokus på at give overblik og udviser forståelse for de anvendte kilder inddrager dem på en hensigtsmæssig måde i forhold til essayets emne.

Hvordan laver man et essay, der scorer topkarakter?

Før du begynder at skrive, bør du researche emnet for dit essay godt og grundigt og finde nogle gode kilder, der har så vidt forskellige standpunkter som muligt. Derved sikrer du, at din fremlægning bliver så fyldestgørende som muligt og at ingen kan skyde dig i skoene, at du har udeladt argumenter, der ikke passer ind i din argumentation.

 

Når du har overblik over emnet og udvalgt de bedst egnede kilder, skal du beslutte dig for, hvilken vinkel du vil lægge på dit essay. Kan du finde en ny og måske hidtil overset – eller en anderledes og overraskende – vinkel på emnet, er du næsten sikker på, at få en meget positiv bedømmelse af dit essay.

Sådan opbygges et essay

For at sikre et sammenhængende og velstruktureret essay, bør du indlede din skriveproces med at skrive en disposition. Selve opbygningen af essayet følger den klassiske model, du sikkert kender fra dansk stil med indledning, hoveddel og en afslutning.

Start med en indledning, hvor emnet og essayets vinkel præsenteres for læseren.

 

Fortsæt derefter med en hoveddel, hvor du får ridset problemfeltet og de forskellige argumenter rundt om emneområdet op, så du kan konkludere på et ordentlig grundlag.

Til sidst perspektiverer og konkluderer du på baggrund af de fremlagte argumenter og præsenterer det, der efter din mening er sandheden om essayets emne. Der er ingen krav om en dybere analyse og du må godt have en subjektiv holdning, så længe du kan argumentere fyldestgørende for den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.