Hvad er parabener?

Parabener. Vi har hørt ordet blive brugt i flæng som en udskældt kilde. Men hvad er parabener egentlig? Og hvorfor er de skadelige? Vi dykker ned i parabenernes verden – og forhåbentlig kan vi gøre dig lidt klogere på, hvilke valg du skal tage, når du skal vælge plejeprodukter?

Parabener – hvad er op og ned?

Betegnelsen parabener bruges som en fællesbetegnelse over en gruppe af stoffer, der findes i konserveringsmidler, og som blandt andet anvendes i personlige kosmetiske plejeprodukter, nogle fødevarer samt i lægemidler. Disse konserveringsmidler bruges til at undgå, at der kommer bakterier eller svamp i dine plejeprodukter, som i værste tilfælde kan inficere dig gennem øjne eller gennem din hud. Og igennem årene kan de ophobe sig i dit væv.

Men problemet med parabenerne er, at de indeholder stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Flere studier har nemlig vist, at de kan simulere det kvindelige kønshormon østrogen, mens de kan nedsætte effekten af de mandlige kønshormoner. Og for meget østrogen kan påvirke dine hormoner, således risikoen for brystkræft stiger, ligesom parabenerne også mistænkes for at påvirke fertiliteten hos mænd og kvinder.

Derudover kan visse typer parabener i sjældne tilfælde medføre allergi. Derfor findes der parabener, der er forbudte at bruge i produkter i Danmark, og som befinder sig på EU’s liste over potentielle hormonforstyrrende stoffer.

Sådan undgår du parabener

Parabener indgår i personlige plejeprodukter, såsom creme, lægemidler, makeup, sæbe, solcreme, shampoo med videre. Hvis du gerne vil undgå produkter med parabener, kan du som tommelfingerregel gå efter produkter, der er svanemærkede. Mærket er din garanti for parabenefrie produkter.

Derudover kan du kigge på produkternes varedeklaration. Hvis ingredienserne slutter på ”paraben” – som eksempelvis Butylparaben eller Propylparaben – så indeholder de parabener.

Hudpleje uden parabener – kan det lade sig gøre?

Det er en misforståelse, at der er behov for parabener i vores produkter, for at de kan holde. Videnskaben på dette område er kommet langt, siden parabenerne blev introduceret som konserveringsmiddel tilbage i 1920’erne.

I dag handler det i høj grad om at gøre sig bevidst om, hvad man ønsker at komme på sin hud. Vi har adgang til informationen – så hvorfor ikke reagere på det og mindske risikoen for at komme i kontakt med parabenerne?

Gå derfor efter produkter til hudpleje, der er uden parabener og er fra en dansk eller europæisk kilde, der skal leve op til standarderne i Europa. I EU er standarderne nemlig harmoniseret, så alle medlemslande skal leve op til samme krav. Du kan derfor sagtens fastholde din normale makeup-rutine og samtidig undgå parabener, når bare du gør dig bevidst om, hvilke produkter du ønske at bruge på din hud.

Børn og parabener

Når det kommer til hudpleje til børn og babyer, skal du være ekstra opmærksom, så du sikrer dit barn de bedste vilkår. Så vælg gerne et svanemærket eller økologisk plejeprodukt til din baby.

Mange gange tænker man ikke over, hvor parabenerne ellers kan finde deres vej i vores hverdag. Så måske skal du løbe dit barns sortiment af plejeprodukter en tur igennem? Husk også at tjekke produkter som eksempelvis vådservietter, der også kan indeholde forskellige typer stoffer.

Hvis uheldet er ude..

.. så frygt ikke. Er dit barn blevet smurt ind i creme, der indeholdt parabener? Så skal du ikke frygte liv og legeme. Lad det passere. For der skal temmelig store mængder eller gentagen brug til, førend det er direkte skadeligt. Så der er ingen grund til at få ondt i maven, hvis det skulle ske.

Hvad skal jeg ellers være opmærksom på, når jeg købe plejeprodukter?

En god leveregel er at gå efter produkter, der er så rene som muligt. For eksperter inden for Det Økologiske Råd påpeger, at parabenerne ikke er de eneste skadelige stoffer, du kan få med, når du køber creme, shampoo eller sæbe.

Faktisk bør du i lige så høj grad være påpasselig med dit – eller dit barns – brug af plejeprodukter med parfume. Selv fra naturlige kilder til duftstoffer, såsom lavendel, citrus eller appelsin. Så hvis du vil være på den sikre side, så gå samtidig efter produkter uden parfume, så du eller dit barn ikke risikerer at udvikle parfumeallergi.

Hvad er parabener?
Hvad er parabener?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.