Ét er at have styr på den daglige madlavning. Noget andet er at skulle være vært for en stor middag eller en fest, hvor der kommer flere gæster, som skal bespises.
Selvom du er god i køkkenet, er det sin sag at forberede, klargøre og servere en festmiddag. Først og fremmest skal menuen sammensættes, og dernæst gælder det indkøb, tilberedning og til sidst servering.
Du behøver ikke have særlige, gastronomiske evner eller elske madlavning for at imponere gæsterne til den store middag.
Herunder finder du svar på, hvordan du får succes med madlavningen til den kommende fest.
Valg af type af mad
Skal du holde fest på sensommeren, kan det være spændende at vælge en høstinspireret menu. Og er det dig, der skal stå for påskefrokosten eller julemiddagen, vil der være brug for traditionelle opskrifter til disse højtider.
Der er forskel på, hvilke menuer der skal serveres til en fest eller et særligt arrangement. Mens nogle er til de traditionelle menuer, er der andre, som foretrækker at eksperimentere med ny slags mad.
Du skal vælge et professionelt website, hvor du finder et stort udvalg af opskrifter til alle sæsoner og typer af begivenheder.
Når du har gjort dig tanker om, hvilken type fest du vil skabe for dine gæster, kan du bedst beslutte dig for, hvilken type menu der vil være den helt rette.
Skal der børn med til festen, kan det være en god idé at vælge en buffet, hvor flere af retterne er børnevenlige. Er det en fødselsdag, du skal stå for, kan det være stemningsfyldt at servere en 2- eller 3-retters menu.
Start med at planlægge menuen
Den vigtigste forudsætning for at få succes med madlavningen er at have menuen på plads. Det kommer dig til gode, at du bruger tid på at udvælge dig de retter, som skal serveres til gæsterne.
Du får de bedste valgmuligheder, når du bruger en professionel hjemme med opskrifter. Her kan du vælge mellem masser af forskellige kategorier for mad.
Det gælder blandt andet:
- Hovedret
- Forret
- Bagværk
- Buffet
- Desserter
- Gastronomi
Vil du gøre det nemt for dig selv, kan du vælge at lave en buffet. Her kan du mixe en masse forskellige retter, så du sikrer dig, at der er noget for enhver gæst. Den store fordel ved buffeten er, at du ikke skal stå for serveringerne. De mange retter skal anordnes på et stort bord, og så kan dine gæster selv tage af de retter, som passer til deres smagsløg.
Vil du lave en treretters menu, skal der vælges både forret, hovedret og dessert. Det er en god idé at skrive menuen ned, så du har en oversigt at holde dig til. Skriv alle ingredienserne ned på en indkøbsseddel, og regn ud, hvor mange fødevarer der skal købes, afhængig af hvor mange gæster du skal lave mad til.
Lav en arbejdsplan
Det kan være meget forskelligt, hvor lang tid der skal bruges på klargøring af de forskellige retter. Sørg for at planlægge din festmiddag i god tid, så du ikke får travlt i sidste sekund, fordi tunmoussen ikke har fået lov at stå længe nok i køleskabet, eller kødet ikke har haft nok tid til at trække saft og kraft fra marinaden.
Det bedste er at lave en arbejdsplan, så du kan se, hvornår de enkelte retter skal forberedes.
Det kommer dig til gode på selve festdagen, at du er helt ajourført med, hvornår tilberedningen og serveringen kan finde sted. Dermed kan du slappe af som vært og få snakket med dine gæster fremfor at stresse rundt i køkkenet.