Hvad er en autorisation indenfor el og VVS?

En autorisation er et bevis for retten til at virke indenfor håndværk, oftest taler man om et elektrikerfirma eller en VVS-virksomhed. Autorisationen findes i dagens Danmark og er en garanti for kvalitet, dvs. at det gennemførte uddannelsesniveau og kompetencer er til rådighed i virksomheden. Autorisationens formål er at undgå sjusket arbejde og at fremme og sikre kvalitetsmæssigt udførte løsninger indenfor faget, der har en vis risiko for fare for både bygninger og mennesker.

Hvordan bliver jeg autoriseret elektriker eller VVS-installatør?

For at en VVS- eller elektrikerfirma ska få lov til at udføre autoriseret arbejde lovligt, så skal der være en fagligt ansvarlig i firmaet som sørger for kvalitetssikring og som skal rapportere kontinuerligt til et tredje partselskab der arbejder med kvalitetssikring.  Dette er en ekstra udgift for alle virksomheder der er autoriserede i Danmark, derfor er det generelt også dyrere at hyre en elektriker eller en VVS’er hvis man samlinger priserne med at hyre for eksempel en låsesmed eller en maler.

En VVS’er og en elektriker koster derfor som minimum 450;-/per time at hyre de fleste steder, imens du kan finde en maler helt ned til 250;-/per time ex. moms.

For at din nye virksomhed indenfor el og VVS skal få en autorisation skal du som nyuddannet elinstallatør eller VVS ‘installatør efter endt uddannelse udfylde en ansøgning og betale et gebyr for at komme i gang. Autorisationen følger med den person der er autoriseret i firmaet.

Kan man miste sin autorisation?

Ja det kan du, hvis du som elinstallatør eller VVS ‘installatør ikke arbejder indenfor rammerne med kvalitetssikring, sat af sikkerhedsstyrelse og føre nødvendige data korrekt på de opgaver man udfører der kræver autorisation, så kan den autoriserede elinstallatør eller VVS ‘installatør miste sin autorisation. Dette sker dog sjælden.

Nogle låsesmede skriver online at de er autoriserede, hvad er det de mener?

Indenfor låsesmed så findes der ikke noget det hedder autorisation. De låsesmede der skriver at de er autoriserede, mener formendeligt at de udlærte eller er certificerede ved sine leverandører, fx Ruko.

Norh Sikring er en låsesmed i København der er en del af en autoriseret elinstallatør virksomhed, da de også beskæftiger sig med elektriker arbejde. De er så en autoriseret virksomhed, men deres låsesmede ydelser en ikke inkluderet i deres arbejde med kvalitetssikring, da dette ikke er en nødvendighed.

Fordelen med at benytte sig af en virksomhed der er autoriseret, er at du kan være mere sikker på at firmaet er seriøst og er vane til at arbejde med sikring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.