Co2 står for kuldioxid. Det har du måske hørt om før? Det er noget, der bliver dannet, når vi eksempelvis brænder kul og affald af for at skabe varme og strøm.
Det er uundgåeligt at lave co2, når vi brænder ting af. Det bliver automatisk dannet i denne proces. Men kan vi skære ned på vores udledning af co2? Og kan vi på sigt helt undgå at skabe mere co2? Vi går her i dybden og kigger nærmere på co2 som faktor i vores nuværende samfund og levetid.
Hvordan påvirker det klimaforandringerne?
Når vi danner co2, ryger det op i luften. Når det ikke kan komme længere, lægger det sig som en hinde omkring jorden, hvilket blandt andet er med til at danne den såkaldte drivhuseffekt.
Drivhuseffekten gør, at varmen ikke kan slippe væk. Så når jorden bliver varmet op, er co2 laget med til at holde på varmen, hvilket øger temperaturen her. Så det påvirker i den grad klimaforandringerne.
Hvad kan du gøre for at udlede mindre co2?
Hvis du selv er interesseret i at være med til at gøre en forskel, så vi kan udlede mindre co2 i fællesskab, kan det faktisk godt lade sig gøre. Mange bække små gælder især i dette tilfælde, og selvom det, du kan gøre, måske ikke virker af så meget i det store billede, har det stadig en stor betydning.
Du kan eksempelvis overveje at flyve mindre, da fly bruger meget co2. Du kan også skifte til sparepærer derhjemme, huske at slukke for lyset, når du ikke bruger det, eller eventuelt overveje at spise mindre kød, da det også vil bringe mængden af co2 ned.
Co2 og trafikken
En af de store syndere i forhold til co2 udslip er uden tvivl trafikken. Og herunder især flytrafikken. Fly bruger en utrolig stor mængde co2, så det ville uden tvivl være en god ting for miljøet, hvis vi alle kunne stoppe med at flyve.
Men snakker vi realiteter, er det klart, at et sådanne scenarie ikke er realistisk. Vi kan ikke bare stoppe med at flyve. Men vi kan arbejde mod at bygge fly på sådan en måde, så de udslipper så lidt co2 som overhovedet muligt. Og vi kan alle hige efter at flyve mindre i fremtiden.
Derudover er der biltrafikken, hvor både diesel og benzindrevet biler er med til at belaste vores klima. Derfor er det også så meget desto bedre, at så mange som muligt kan komme over og køre i en elbil i stedet for. Det vil i hvert fald gøre en kæmpe forskel, hvis alle benzin- og dieselbiler blev omdannet til elbiler.
Skal du købe bil inden for den nærmeste fremtid, kan det da være en ide at overveje eventuelt at købe en bil, der kører på el. Det vil i hvert fald være et stort skridt i den rigtige retning.
Co2 og vores fødevarer
Et andet sted, hvor vi også udleder en masse co2, er i fødevaresektoren. Nærmere betegnet inden for køer, da produktionen af oksekød udleder en utrolig mængde co2. Derfor kan det være en rigtig god ide at tage et kig på, om du har mulighed for at spise mindre kød i fremtiden.
Det vil i hvert fald være noget, der vil kunne ses på vores co2 udslip, hvis alle mennesker i fremtiden ville spise mindre kød. Og herunder altså primært oksekød, da det er de dyr, der forurener mest. Spiser du kød hver eneste dag nu, kan det være en start bare at skære en dag eller to ud om ugen, hvor du ikke spiser kød.
Hvem udleder mest co2?
Danmark er naturligvis ikke at finde på verdens mest co2-udledende lande. Det er klart, at vi udleder en stor mængde co2, men da vi er et meget lille land, er vi ikke dem, der tager førstepladsen her.
Det er derimod store lande som eksempelvis Kina, der topper listen over co2-udledende lande. Herefter finder vi lande som USA, Indien og Rusland, som også er klart nogle af de største co2 syndere. USA var for 50-60 år siden på toppen af denne liste, men i og med at Kina blandt andet er blevet et kæmpe produktionsland, er de nu stormet ind på listens nummer et.
Er vi på vej til at udlede mindre co2?
I takt med at der er kommet så meget fokus på co2 udslippet, kan vi i fremtiden måske glæde os til en verden, hvor vi udleder mindre co2. Men det er stadig et så brandvarmt emne, at vi lige nu kører status quo, som vi har gjort i de sidste mange år.
Der bliver lavet en del tiltag, men samtidig er der også lande, der ikke sætter en stor nok indsats ind i at få skåret deres co2 udslip ned. Så hvis de lande begynder at gøre noget, kan vi måske se frem til mindre co2 udslip fremover.
Vi skal fremme klimavenlige tiltag
Generelt skal vi bare have sat endnu mere fokus på klimavenlige tiltag, hvis vil vores store co2 udslip til livs og få tallet bragt ned inden for de næste 10, 20 eller 30 år.
Det kommer til at tage lang tid, men rigtig mange lande er allerede begyndt at omstille sig til grøn energi, privatpersoner er begyndt at købe Tesla frem for almindelige biler, og især nutidens unge mennesker virker opsatte på at gøre en forskel for vores klode. Så med lidt held kommer vi i mål og får skabt en bedre verden med mindre co2 udslip.