Bitcoin er en digital kryptovaluta. Modsat en “almindelig” valuta som den danske krone, euro eller den amerikanske dollar, eksisterer bitcoins ikke i en fysisk form. Den eksisterer kun digitalt.
Det unikke ved bitcoins er, at de ikke hører under en central organisation. Det vil sige, at der ikke er nogen personer, firmaer eller organisationer der bestemmer over bitcoin.
Hvordan køber jeg bitcoins?
Hvis du har fået interesse for bitcoins, og måske har fået lyst til at købe dem for første gang, kan du glæde dig over, at det faktisk er utroligt nemt at købe bitcoins. Så længe du bare har en digital enhed i form af en computer, tablet eller mobil, som kan komme på nettet, kan du købe bitcoins.
At forhandle bitcoins er ikke en beskyttet branche. Dermed findes der hundredvis af forhandlere, hvor du kan købe eller sælge bitcoins. Med en hurtig søgning på Google kan du nemt finde frem til de første 10 forhandlere, hvor du har mulighed for at købe bitcoins.
Kan alle købe bitcoins?
Ja. Ligesom alle har mulighed for at gå ned i en bank og købe dollars eller euro, kan alle også gå på nettet, svinge kreditkortet og investere i en bunke bitcoins. Det er lige før, det er nemmere at købe bitcoins, da det hele bare foregår online, hvorimod du skal ned i din bank for at købe fysiske dollars eller euro.
Så har du tænkt på at købe bitcoins, skal du ikke være bekymret for, om du nu må eller har ret til at købe dem. Så længe du har penge, har du mulighed for at investere dem i bitcoins.
Kan jeg betale med bitcoins?
Hvad vil du sige til at kunne betale for dine nye bukser eller din aftensmad med bitcoins? Det kan du faktisk allerede, og det har du kunne i lang tid efterhånden. Den første rigtige transaktion med betaling via bitcoins blev brugt i forbindelse med et køb af en pizza. En bitcoin for en pizza. I dag ville det svare til at have betalt over 75.000 kroner for den ene pizza.
Sidenhen er der mange butikker verden over, både online og fysiske butikker, der har åbnet op for betaling via bitcoins. Så det er skam muligt at bruge bitcoins til at betale for ting, som du ellers vil have betalt for med “almindelige” penge.
Kan jeg låne penge og investere dem i bitcoins?
Selvom det ikke kan anbefales, da det vil være en meget risikabel investering, kan du vælge at låne penge og investere dem i bitcoins.
Har du eksempelvis lyst til at investere i bitcoins, men har du ikke mange penge at gøre godt med så det bliver en sløj investering, kan du vælge at tage et lån for at have flere penge at kaste i den digitale valuta. Men vær opmærksom på at ligesom alle andre investeringer kan det være meget risikabelt, da kurserne kan svinge utroligt meget fra dag til dag.
Er der andre kryptovalutaer end bitcoin?
Ja, der findes faktisk rigtig mange andre kryptovalutaer. Bitcoin var den første på markedet, hvilket blandt andet også er en af grundene til, at det er den digitale kryptovaluta, der er løbet med al opmærksomheden.
Men faktisk findes der over 1.600 forskellige kryptovalutaer, hvor bitcoin er den største af dem alle sammen. Nogle af de øvrige kryptovalutaer på markedet er blandt andet ripple, ethereum, tether, litecoin, peercoin og verge. Du har akkurat samme mulighed for at investere i nogle af de øvrige 1.600 kryptovalutaer, som du har for at købe bitcoins.
Hvem opfandt bitcoin?
Selvom bitcoins er blevet så populært, er det stadig endnu ikke helt fastgjort, hvem der står bag denne digitale valuta, som har revolutioneret måden vi bruger penge og behandler penge. Det menes, at skaberen af bitcoin går under navnet Satoshi Nakamoto, men om det er en rigtig person eller bare et pseudonym, er der ingen anden end skaberen, der formodentlig ved.
Bitcoin blev offentligt lanceret tilbage i januar 2009, hvor denne Nakamoto skabte 50 bitcoins. Siden er det gået hurtigt, og værdien af bitcoins er steget eksplosivt, så en enkelt bitcoin i dag er over 75.000 kroner værd, og tidligere har været over 125.000 kroner værd.
Hvor kan jeg se kursen på bitcoins?
Du kan se kursen på bitcoin det samme sted, som du ellers tjekker valutakurser. Sider om Euroinvestor har eksempelvis også live kursen på bitcoins på deres hjemmeside. Ellers findes der mange sider, hvor du kan tjekke kursen på samtlige kryptovalutaer.
Du har også mulighed for at se den historiske udvikling af bitcoin kursen. Det kan være en god idé at tjekke den ud, inden du investerer, så du har en god idé om, hvor kursen befinder sig lige nu i forhold til valutaens historie.
Bør jeg investere i bitcoins?
Det er helt op til dig selv at afgøre, om du bør investere dine penge i bitcoins eller ej. Ligesom stort set alle andre investeringer kan det gå både den ene og den anden vej, og langt de fleste har nok prøvet at miste penge på bitcoins, mens nogle enkelte har tjent penge på det.
Så du kan være heldig at tjene penge, hvis du vælger at investere i bitcoins, men lad være med at investere mere end du har råd til at tabe, hvis kursen skulle vende og gå ned igen. Se det mere som en lottokupon, og vent med at sige dit job op selvom du har investeret lidt penge i bitcoins.