Hvornår har man feber?

Stort set alle har prøvet at have feber. Når man som barn fortalte sin mor, at man ikke havde det så godt, var den første reaktion i ni ud af ti tilfælde, at hun lagde hånden på ens pande, for at konstatere om man var varm eller ej. Efterfølgende lød beskeden:
Du er også lidt varm, vi må hellere tage din temperatur”. Så kunne man se frem til det berømte, og måske berygtede, kviksølvstermometer.

Det berygtede kviksølvstermometer
Det berygtede kviksølvstermometer

Det er nok ikke nødvendigt at forklare, hvor termometeret blev indført. Var temperaturen for høj, var man syg, og var den ikke, så havde man i hvert fald ikke feber. Men hvornår har man feber?

Man har feber når…

Kort sagt har en voksen person feber, når kropstemperaturen er over 38 grader, som er en grad over normaltemperaturen for mennesker.

 

Feber er et almindeligt forekommende symptom på en sygdomstilstand. Feber er en måde, hvorpå kroppens immunforsvar forbedres over for visse infektionstyper. Bakterier får nemlig sværer ved at trives, og blodet løber stærkere, når kroppens temperatur stiger.

Feber er derfor ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på sygdom i kroppen. Feber kan dog også forekomme ved allergiske reaktioner eller ved for meget sol (hedeslag).

Hvornår er feber farligt?

Feber i sig selv er ikke farligt, før kroppens temperatur stiger til mere end 40 grader. Har man feber i flere dage, anbefales det dog at man opsøger sin læge, selvom man kun har 38-39 grader i feber. Er feberen vedvarende kan det være et tegn på, at der ikke bare er en lille infektion i kroppen, men noget mere alvorligt.

 

Har man 40 grader i feber, bør man søge læge. Det skyldes at kroppen kan tage skade af for høje temperaturer. Når temperaturen op på mere end 42 grader, så nedbrydes en række af kroppens proteiner, herunder enzymer, hvilket er livstruende.

Feber kan slås ned med smertestillende medicin
Feber kan slås ned med smertestillende medicin

Man kan slå feber ned med almindelig smertestillende medicin, som eksempelvis Panodil, Pinex, Ipren eller Kodimagnyl.

Feber hos børn

Alle børn har feber med jævne mellemrum. Når et barn har en temperatur på mere end 38 grader, så kalder man det feber.

Som hos voksne er feber hos børn som regel et symptom på en infektion. Feberen er altså ikke i sig selv farlig. Det anbefales dog ikke, at man forsøger at slå feberen ned med smertestillende piller, da smertestillende medicin kan camouflere symptomer på andre sygdomme. Derfor bør man ikke give børn smertestillende, før man har talt med en læge om det.

 

Når man tager sit barns temperatur, bør man være opmærksom på, at der er en række omstændigheder, der kan påvirke målingen.

Barnets temperatur afhænger i høj grad af barnets aktivitets niveau, og man bør derfor måle temperaturen, når barnet har ligget eller siddet stille i ca. 20 minutter i et almindeligt tempereret rum.

Skal temperaturen måles fra dag til dag, er det bedst at gøre det om morgenen, da barnets temperatur kan svinge med 0,5 grad fra morgen til aften.

Feber hos børn
Feber hos børn

Har dit barn fået feber, er det vigtigt at sørge for at barnet får rigeligt at drikke. Børn mister meget væske når de har feber, og det er essentielt at man får genopbygget væskebalancen. En gylden regel siger, at man skal give barnet det, som det allerhelst vil drikke. Det er i den forbindelse vigtigt at holde øje med, hvor meget barnet drikker og tisser.

Med moderne bleer kan det være svært at vurdere, om barnet har en ”tung ble”, da sugeevnen i bleer bliver bedre og bedre. Derfor kan man med fordel måle vægten på bleen før og efter, da det giver et mere præcist billede af tissemængden.

Behandling af feber

Da feber ikke i sig selv er en sygdom, vil behandlingen altid målrettes den infektion, som er skyld i feberen, eksempelvis med penicillin. For at nedsætte ubehaget ved feberen skal man fugte panden med en kold klud og få masser af ro og søvn.

Feber er kroppens egen måde at fortælle, der er noget galt på. Er det en forbigående infektion, er der altså ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed, drikke en masse vand og vente på at sygdommen går over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.