Hvorfor hikker man?

Der findes ikke nogen entydig forklaring på hvorfor man hikker. Der findes flere teorier, men der er endnu ikke nogen teori der er bevist som værende rigtig. Lad os i stedet starte med at forklare hvad et hik er.

Hvad er hikke?

Du har sikkert selv prøvet at have hikke, og dermed følt hvordan det er at have hikke. Du har sikkert også oplevet andre have hikke. Personen kommer med pludselige ryk, og ofte også en forholdsvis høj hikke lyd. Dette bliver ved i noget tid og personen kan ikke umiddelbart selv stoppe med at hikke. Dette er hvordan man oplever hikke. Men hvad er et hik egentlig?

 

For at forklare hvad hikke reelt er, så skal vi starte med mellemgulvet. Mellemgulvet er forbundet til lungerne. Når mellemgulvet trækker sig sammen, så trækker det i lungerne. Dette fylder lungerne med luft, og er det vi kender som en indånding. Når mellemgulvet giver slip, så tømmes lungerne for luft og giver os vores udånding.

Hikke er krampe i mellemgulvet. Et hurtigt krampagtigt ryk, som gr over med det samme, hvor man fortsætter med almindelig vejrtrækning. Men når man først er startet med denne krampe, så kan det nogle gange være svært at stoppe igen. Ofte varer hikken kun i et par minutter, men i nogle tilfælde kan hikke varer i meget længere tid.

Hvordan stopper man hikke?

Der er ikke nogen gylden regel for hvordan man stopper hikke. Det er meget individuelt hvad der virker, hvis der overhovedet er noget der virker. Nogle gange skal man bare lade hikken være, og efter noget tid går den over af sig selv.

 

Måske er det netop derfor at der er så mange myter og tilgange til hvordan man stopper hikke. Hvis hikken med tiden går over af sig selv, og man undervejs forsøger en masse for at stoppe hikken, så det er jo tilfældigt hvad man netop har prøvet, på det tidspunkt hvor hikken stopper. Hikken havde med al sandsynlighed gået over på samme tid, uanset hvad man havde gjort.

Stå på hovedet for at stoppe hikken. Et blandt mange råd.
Stå på hovedet for at stoppe hikken. Et blandt mange råd.

Alligevel er der mange råd, som godt kan virke for nogle, men som bestemt ikke har nogen beviselig effekt. Blandt disse metoder er at holde vejret, at stå på hovedet, at drikke et kæmpe glas mælk, at blive forskrækket eller at drikke et glas vand imens man står på hovedet. Der er mange sjove tiltag, man kan ty til ved hikke. Samlet for dem alle er at de skal aflede opmærksomheden fra hikken, og så vil hikken med tiden stoppe uden at man ligger mærke til det.

Hikke forhindrer kvælning

En af teorierne omkring hvorfor vi hikker er, at det er en mekanisme, der skubber til fremmedlegemer i halsrøret. Er du ved at kløjes i noget mad, så er det nyttigt med et hik, der kan skubbe maden den sidste del ned i mavesækken, så du ikke kvæles.

 

Dette lyder umiddelbart som en fornuftig forklaring, da hikke netop kan gøre dette. Problemet med teorien er dog, at hikke kun sjældent falder sammen med blokering af halsrøret. Du har sandsynligvis oplevet på et tidspunkt i dit liv, at du næsten blev kvalt af noget mad, der sad fast i halsen. Men sandsynligvis var det ikke hikke der forhindrede kvælningen. Hikke kan komme i forbindelse med blokering af halsrøret, men langt oftere komme hikke på alle mulige andre tidspunkter.

Hikke stammer fra et tidligt evolutionært stadie

En anden teori omkring hvorfor vi hikker er, at selve hikket skal forhindre at der kommer vand i lungerne. Dette var en mekanisme som skulle bruges langt tilbage i evolutionen. Da hvirveldyrene gik fra at leve  i vand til at leve på land, så skiftede de fra at have gæller til at have lunger. I denne fase kunne hikke være nyttig for at forhindre vand i lungerne.

Fra haletudse til frø. Fra gæller til lunger.
Fra haletudse til frø. Fra gæller til lunger.

Teorien stammer fra et studie af haletudser. Haletudserne har netop gæller og når de udvikler sig til frøer, så udvikler de også lunger. I en fase har de både gæller og lunger. Når der kommer vand ind i gællerne, så er der en ventil der forhindrer at vandet ryger over i lungerne. Denne ventil vil af og til fejle, og her bruger haletudsen en hikke-agtig mekanisme, der forhindrer at vandet kommer til lungerne.

Problemet med teorien er, at haletudsernes hikken ikke er magen til menneskenes hikken, og kan derfor ikke direkte sammenlignes. Der er ingen studier der viser at hikke stammer fra et tidligt evolutionært stadie, så dette er rent gætværk.

Derfor hikker vi

Som allerede nævnt, så findes der kun en række teorier omkring hvorfor vi hikker. Der er endnu ingen beviser, så et endegyldigt svar kan ikke gives. Men du er velkommen til at vælge en af ovenstående teorier som forklaringen på hikke. Du kan naturligvis også komme med din egen teori 😉

Men bild ikke nogen ind, at den teori, som du tror på, er den eneste rigtige. Det egentligt svar på hvorfor vi hikker, kendes endnu ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.